UPDATE:
După primul video cu Ulrich Bez, preşedintele Aston Martin, făcând prezentarea oficială a maşinii, vă invităm să vă puneţi centura pentru o mică escapadă cu acest Aston Martin de 250.000 euro. Boxele la maxim!
–––––––––––––––––––-
De fapt, DBS este Astonul de stradă în care te vei simţi la orice oră ca un mic James Bond, detaliile maşinii dând impresia că eşti la volanul unui arsenal pe patru roţi, precum cele din seria de filme ale agentului 007.
Aston Martin DB9 este un mic pachet de muşchi, dar nu renunţă la fluiditate şi la o anumită notă de nobleţe. DBS, în schimb, scoate în schimb latura agresivă, regăsită pe modelul de curse DBR9, aspectul exterior fiind încărcat realmente de accesorii aerodninamice relativ discrete. Spoilerul frontal adoptă fante de aerisire generoase şi ferm profilate, în contradicţie cu liniile curbe ale maşinii. Pe capotă există patru fante de aerisire, care par a disimula ascunzişul unor mitraliere, în timp ce, din gura de aerisire de sub grila foarte cunoscută, te aştepţi să fie lansate în orice moment câteva rachete sol-sol.
Pragurile laterale lăţesc foarte mult automobilul, iar spatele devine de-a dreptul milităresc, cu eleronul său integrat, ieşirile războinice ale evacuării şi difuzorul din firbă de carbon. Stopurile, datorită formei şi culorii metalice, dau impresia că ai fost depăşit de un tanc blindat, iar senzorii de parcare te duc mai mult cu gândul la nişte căpăcele de unde se va scurge pe şosea ulei sau vor fi lansate alice, pentru a scăpa de urmăritori, ca în filmele lui Bond.
Totuşi, din punct de vedere tehnic, cu adevărat special la caroseria lui DBS este amestecul de aluminiu, magneziu şi fibră de carbon, care îmbracă o structură integral din aluminiu (cunoscuta platformă VH). În plus, finisarea într-o nuanţă grafit îi conferă o exclusivitate aparte acestui nou model. Dacă DB9 este un coupe cu 2+2 locuri, pentru DBS s-a preferat renunţarea la cele din spate, rămânând un pur coupe GT cu două locuri şi o ambianţă gândită cu mult bun gust.
Interesant este faptul că scaunele sport şi volanul îmbrăcate în piele, ornamentele din aluminiu şi carbon sau pedalierul racing nu creează o atmosferă de curse, fiind mai potrivit costumul impecabil decât combinezonul şi casca. Dintre opţiunile disponibile pentru acest automobil remarcăm scaunele din Kevlar sau finisarea consolei centrale în Piano Black. Oricum, grija pentru detalii este obsesivă, iar nivelul dotărilor, cum altfel, extravagant. Dar ce vă gâdilă mai mult orgoliul: multiplele gadgeturi electronice şi sistemul audio de 700 W sau butonul START/STOP, care arată ca un mic giuvaer pe consola centrală?
Acesta pune în mişcare un nobil V12 de 6,0 litri, care dezvoltă 517 CP la 6.500 rpm şi un cuplu de 570 Nm la 5.750 rpm. Faţă de propulsorul lui DB9, asistăm la o creştere a puterii cu 60 CP, ceea ce, cumulat cu o scădere a greutăţii totale cu aproape 100 kg, îi conferă lui DBS performanţe remarcabile: 300 km/h viteză maximă şi doar 4,3 secunde pentru demarajul până la 100 km/h. Nu sunt neapărat valori care să mai impresioneze în domeniul supersportivelor, dar DBS accelerază cu 0,6 secunde mai rapid decât DB9, ceea ce este o evoluţie remarcabilă pentru Aston Martin. Şi asta în condiţiile în care acest V12 este strunit printr-o cutie de viteze manuală, cu şase trepte!
În plus, tehnicienii au pus un mare accent pe agilitatea maşinii, pentru ca manevrabilitatea acesteia pe trasee virajate să nu îl facă de ruşine pe James Bond în faţa concurenţei italiene sau germane. Diferenţialul cu alunecare limitată este însoţit de o pleiadă de sisteme electronice de asistenţă a stabilităţii şi tracţiunii, iar suspensia beneficiază de ADS (Adaptive Damping System – controlul electronic al amortizării). Conform inginerilor, s-a obşinut o distribuţie favorabilă a greutăţii totale, atât prin utilizarea materialelor uşoare, cât şi prin montarea cutiei de viteze pe puntea spate (transaxle).
Jantele cu zece spiţe duble au un design sportiv clasic şi măsoară 20", lăsând să se întrevadă discurile ceramice cu şase pistonaşe – este pentru prima dată când Aston foloseşte tehnologia CCM (Carbon Ceramic Matrix) pentr un model de stradă. Discurile sunt uriaşe, având diametrul de 398 mm în faţă şi 360 mm în spate, iar etrierele negre sunt inscripţionate vizibil cu logo-ul Aston Martin, alături de un mare "S", semn distinctiv al acestui bolid.
Aşadar, în cazul unei urmăriri spectaculoase, mister James Bond nu are nici un motiv să dea vina pe maşina sa, mai ales că, prin apăsarea timp de patru secunde a butonului DSC, îşi va putea evidenţia calităţile de pilot fără ajutorul electronicii. Totuşi, chiar dacă DBS a fost vedeta Concursului de Eleganţă de la Pebble Beach, până şi agentul 007 trebuie să aştepte Salonul de la Frankfurt, pentru a afla care este suma pe care trebuie să o completeze pe cec.